Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovem předsedy ZKO č. 101 Vendryně

 

Každý sám sobě dělá reklamu. Vím, že se hodně zapomíná, proto píšu tuto informaci, tento článek. Chci, aby se vědělo, jak a proč vznikla klubovna. Pro ty kdo neví, i pro ty kdo zapomněli, chci připomenout.

Chci, aby se vědělo, co a jak probíhalo, a že si zasloužím uznání, úctu a pokoru, zvlášť od těch kdo do toho mají co nejmíň mluvit!

 „KLUBOVNA“

Proč jsme klubovnu stavěli, když nám v unimobuňkách nic nechybělo.

Sarkasticky můžu říct, že nám ve starých buňkách bylo dobře, nic nám nechybělo. Vodu jsme si vozili v kanystru, elektřinu jsme nepotřebovali, pořádek se nemusel dělat, myši byli našimi kamarádkami. Sem tam nás přesto, že jsme nic neměli, vykradli. Tím nám vznikala škoda, nemalého rozsahu. Než se dostali dovnitř, nadělali spoustu škody, kde co rozbili naštvaní, že v buňkách nic nebylo. Zloději byli chyceni. Musel jsem kvůli tomu jezdit k soudu. 

 

Po převratu jsme se stěhovali z místa na místo, až nám nakonec OÚ ve Vendryni pronajal pozemek, na kterém byla původně skládka. Pár věrných, bylo nás devět, kteří zůstali v organizaci, začalo pracovat, každý podle možnosti a schopnosti.

Nechali jsme upravit svah, dovezli buňku, časem byla buňka malá, sehnali jsme další buňky. Chybou bylo, že jsme stavěli buňky v asanačním pásmu, a zaspali ohlašovací povinnost. Vznikla černá stavba, kde hrozila nemalá pokuta! Začal jsem uvažovat, jak z toho vybruslit a přišel na to, že vypracujeme stavební projekt a zažádáme o stavební povolení. Buňky budou sloužit k přípravě stavby. Každý rok pak podáme okolkovanou (100,00 Kč) žádost o prominutí zahájení stavby, že stavba nemohla být zahájena z důvodu nedostatku peněz.

 Klubovna je postavena podle mého návrhu podle mých plánů, záměr byl, že klubovna měla být o hodně menší. Projektant udělal jen výkresovou dokumentaci, trochu upravil do výkresové podoby, zvětšil poměrně velikost, dal všemu náležité právní podklady a svůj podpis.

Při realizaci stavby to pro mě bylo bezpočet hodin strávených na stavbě. Kolikrát mě volali a ujišťovali se, zda se ve stavbě má pokračovat, jestli jsem na stavbu sehnal další peníze. Psalo se, bezpočet žádosti o dotace, oslovoval jsem kdejaké ministerstva a instituce. Co to bylo návštěv po úřadech, naježděných kilometrů. Vše se zařizovalo při osobním jednání a jen díky mé povaze, zarputilosti, obětavosti a neodbytnost, jsme jaks tak pokračovali ve stavbě. Při jednáních jsem se jen tak snadno nenechal odbýt!

V té době byl ještě naším členem, Ing. Jan Huczala, který měl stavební projekty ve své pracovní náplni. Jeho znalost v oboru, známosti a ochota nám hodně pomohly. Věděl na koho se kde obrátit, a tak se urychlil proces vyřizování hlavně v začátcích, ohledně zhotovení výkresové dokumentace, vyměření pozemku aj. Pomáhal mi napsat dost podstatných žádosti, věděl, co v které žádosti musí být, aby to mělo úřednický podtext.

Také věděl, že se znám přes pejsky s generálním ředitelem TŽ a.s., s Ing. Ciencialou Jiřím, cvičili jsme spolu své pejsky, pomáhali si navzájem s výcvikem. Šel jsem s p. Ing Huczalou za ním, požádat o pomoc, při stavbě klubovny. Slíbil, že co bude moci a bude v jeho silách tak udělá, že nám pomůže.

Na dokreslení situace, v té době organizace nedisponovala žádným finančním obnosem. Bylo to dost odvážné, se stavbou začínat, začali jsme od nuly! Naše představy byly, že by stačila malá klubovna za cca 300 000,00 Kč.

Návštěvou u generálního ředitele TŽ a.s. to všechno bylo spuštěno! Byly to TŽ a.s., kteří dali první investici. Bylo to v říjnu 2013. Vlastně nás donutili, že teď se nebude jenom mluvit, ale bude se makat.

Začal jsem obtelefonovat a poptávat se u různých institucí, úřadech, ministerstev, jestli nám a jak můžou se stavbou klubovny pomoci. Bylo hodně slibu.

ČKS nás informoval, že jestli chceme nějakou dotaci od nich, musíme mít pozemek ve svém vlastnictví, pak že nebude problém, že pomůžou! To jsme ale nevěděli, jak to mysleli a jak to u nich chodí. ČKS nás zavedla, kdy jsem psal žádosti o dotace, najednou se pro nás u nich žádné peníze nenašly, přidělali mi zbytečné práce, co to bylo telefonu a intervenci!  Nepomohli vůbec! ČKS nás zklamal nejvíc. Až, byla klubovna postavena, tak se holedbali, že nám přispěli 300 000,00 Kč, což nějak nebyla pravda. Peníze, jsem si vyžádal u Ministerstva školství písemně já, jenže musely k nám směřovat přes ČKS.

Zároveň začalo jednání s OÚ o prodeji pozemků. Obec neměla námitky, zbavila se pozemku, kde byla černá skládka.

Pozemek jsme nechali zaměřit a ocenit. Cena byla stanovena 3,50 Kč/m2., takže celý pozemek měl stát něco kolem 7 500,00 Kč. Zde nám vyšla obec vstříc, jelikož jsme argumentovali, že nemáme ani vindru, prodala pozemek za symbolickou cenu 1Kč, tenkrát to ještě šlo. Tento akt byl vůbec rozhodující. Obecní úřad ve Vendryni nám tímto pomohl, a tak jsme mohli adresovat žádosti o dotace i u ČKS. Jak to bylo s ČKS, a jak to dopadlo, jsem již napsal výše.

Obec šla do stavby s námi s tím, že se stanou poměrnými vlastníky klubovny. V té době musela mít každá obec záchytný kotec pro toulavé psy, a tak nám obec na základě, že v klubovně budou dva záchytné kotce, pro odchycené psy přispívala finančně.  Na základě záchytných kotců pro psy dala na stavbu klubovny, poměrně dost peněz. Je víc než třetinovým vlastníkem klubovny!

Po zahájení stavby, zase nastaly různé peripetie. Málokdo si dokáže představit, co mě stavba stála nervu, času a sebeobětování.

Uvedu, že na úplném začátku musela být stavba zaměřená, vytyčená, označená trasa výkopu pro kabel a tak různě.

Po všelijakém vyřizování různých náležitost, povolení atd., jsme v říjnu 2003, začali výkopem a položením 400m dlouhého elektrického kabelu. Výkop dělala firma Franek. Některé výkopové práce se musely dělat ručně, zde musím vyzdvihnout nasazení p. Drábka, ten se u této práce namakal.

Stavba tímto byla zahájena a začala její realizace. Přes zimu jsme ještě dolaďovali různé zjištěné nedostatky.

Na jaře roku 2004 jsme již naplno rozjeli velkolepý projekt, stavby klubovny. Pan Turoň P. nám shrnul vrchovou hlínu, zajistil výkopové práce, pro základy stavby klubovny. Nastoupila stavební firma, CABRO s kterou jsme uzavřeli ústní dohodu. Zde je na místě říct, že pro nějaké nesrovnalosti dost zásadního rázu jsme se firmou Cabro před dokončením stavby rozešli. Dokončení stavby jsme domluvili u p. Ing. Špačka Iva, ředitele D5 a.s., byl náš fanda, má také psa a je z Vendryně. V jednání s ním nám zase pomohl generální ředitel TŽ a.s. K osobnímu jednání s p. Ing. Špačkem jsem šel s p. Siudou, který se s ním znal. Hrávali spolu fotbal za dorost.

Kolikrát jsem chtěl během stavby všeho nechat, ale byl to zase právě generální ředitel TŽ a.s., který mě přesvědčil, že už není cesty zpátky, že se musí pokračovat v načaté práci, a já se pak zase znova a znova nervoval.

Stavba až na maličkosti byla ukončena v roce 2005. Následně v lednu r. 2006, měla být klubovna kolaudována. Zde se musím zmínit, jak byla kolaudační komise překvapena, že kdo nám vydal stavební povolení, když nemáme zkolaudovanou studnu. Nastalo zdržení, museli jsme napřed kolaudovat studnu. Vše dopadlo dobře, až na úplně malé nedostatky, které musely být do měsíce odstraněny.

Pak zase znova shánění peněz, na nákup nábytku pro vybavení klubovny!

A následovala další práce, oplocení. Zase shánění peněz a firmu, která by nám plot udělala. Průběh celé stavby je zdokumentován na fotografiích.  

Podotýkám, že v dnešní době už není takových blbců, jako jsem já, co nebere a když je třeba tak ještě dá. Při mé naivitě, mohla stavba pro mě dokonce dopadnout špatně! Bylo by to také zajímavé povídání! Možná někdy příště, dost mě to psaní unavuje.

Václav Kopka

Úvaha

Nebojím se říct, že kdysi bylo líp. Lidé byli víc společenští, víc si pomáhali, byli ochotnější k potřebě druhých, nebyli lhostejní jeden k druhému.  Dnešní systém je dobrý jen pro zloděje, politiky, pro herce, holky co se nestydí svlíknout před fotografy. Média, manipulují s city těch slabších a vydírají z nich peníze pod všelijakými dobročinnými sbírkami.

Pro obyčejné lidi nic jen práce a dřina, která není náležitě zaplacena! Tento dovětek proto, že když je organizována brigáda, tak na brigádu přijde ze 70 členů tak pět. Stále vždycky jedni a ti sami. VK

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář